IKU

Heel positief staan is even nadelig als heel negatief staan. Als er enkele letsers heel positief staan, wil dit zeggen dat er een heleboel letsers negatief staan en niet geneigd zullen zijn een dienst te vragen. Hierdoor blokkeert het geheel. Het belangrijkste is dat er beweging is, dat er gegeven en ontvangen wordt in een continue stroom 

Iedere Letskring heeft zijn eigen eenheid, met een eigen naam en een eigen waarde. De Leuvense IKU is een samentrekking van IK aan U : wat moet ik aan u?

IKU’s zijn een lokaal ruilmiddel
Een IKU is een lokaal ruilmiddel dat alleen geldig is binnen LETS Leuven (en via interletsgroepen van Vlaanderen). In het buurtwinkeltje of in de supermarkt op de hoek kan je er niets mee aanvangen. Binnen Lets Leuven spreken we af dat één uur werk gewaardeerd wordt met 20 IKU. Economische begrippen als inflatie, rente en intresten bestaan NIET binnen ons ruilsysteem. Een negatieve stand is binnen lets gewoon een toezegging in de toekomst iets te doen voor iemand anders. Aangezien wat bij de een bijkomt bij de ander afgaat, zullen er dus altijd evenveel letsers in het negatief gaan, dan er in positief staan. Toch raden we aan om de boven- en ondergrenzen van 500 iku best niet te overschrijden. Dit omdat het moeilijk is om terug naar 0 te geraken als je te negatief staat, en om te vermijden dat letsers “oppotten” en zo het systeem blokkeren.

Verletsen van diensten
Goede afspraken maken goede vrienden. Soms wordt er afgesproken dat één uur werk meer of minder IKU’s waard is. Een zeer dringende of zeer zware klus is misschien 30 IKU waard voor de vrager. Maar er kan ook overeengekomen worden om minder te vergoeden. De hulp van een baby-sit die de verantwoordelijkheid heeft over een paar tieners in hun apejaren zal uiteraard meer gewaardeerd worden dan deze van een baby-sit van een baby’tje dat de ganse avond heeft liggen slapen. Heel wat letsers komen in het laatste geval overeen om dit voor bijvoorbeeld 10 IKU per uur te waarderen.

Verletsen van goederen
De beste manier om de waarde van een goed te bepalen is om samen te bekijken hoeveel tijd het waard zou zijn om dit goed te verwerven. Stel dat je vindt dat de antieke kleerkast van je oma het waard is om twee uur diensten te verrichten binnen lets, dan is de IKU-waarde van dit goed 40 IKU(2 uur x 20 = 40 IKU). Maar vergeet ook niet dat – als je niemand bereid vindt om 2 volle uren te werken voor een kast- je met de kast blijft zitten en je een letser moet zoeken om tegen IKU vergoeding te helpen de kast naar het Spit te brengen. Veel letsers hopen hun overtollige spullen kwijt te raken voor veel IKUs maar in de praktijk blijken de meeste letsers eerder te veel dan te weinig spullen te hebben.

Richtlijnen bij vervoer
Bij vervoer spelen twee dingen mee: de tijd die iemand spendeert bij het rijden en de vergoeding voor het gebruik van de wagen, Er zijn verschillende mogelijkheden om vervoer te vergoeden, maar het blijft altijd een afspraak tussen twee personen. Wees op voorhand zo concreet en zo duidelijk mogelijk, maak samen al eens de mogelijk optelsom van mogelijke km’s en de kosten in euro’s/IKUs. Je kan je baseren op de richtprijs van FOD Financiën hoewel die nogal hoog ligt.

Bijvoorbeeld : 
– De tijd vergoeden in IKU en het gebruik van de wagen in euro 
– Volledig in IKU 

Inschrijven in het boekhoudblad
IKUs worden best zo vlug mogelijk (binnen de twee weken!) ingevuld op de boekhoudfiches in de online database. Zowel de gever als de ontvanger kunnen de transactie inschrijven. Spreek onderling af wie de IKUs zal inschrijven. Contoleer best eerst of de ander je niet al voor is geweest, om dubbele boeking te voorkomen.

Op de pagina van database staat uitgelegd hoe je dit doet.