Hoe werkt het

Ben je lid geworden na de nieuwkomersbijeenkomst en wil je van start gaan? Zoek je hulp voor je tuin, wil je je vensters laten wassen, heb je zin om een gezellig etentje te organiseren, hoe kom je concreet te weten wie kandidaat is om te helpen of om mee te eten? Dan stuur je je vraag of je aanbod naar alle letsers via onze besloten mailinggroep. Om het mailen voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden, werd er een mailetiquette afgesproken die overlast inperkt. De boekhouding van al dit ruilen en waarderen wordt bijgehouden in onze online database, ontwikkeld door Michel.

Naast de mails met vraag en aanbod, kan je nog tal van informele activiteiten verwachten. waarop je alle letsers kan leren kennen:

  • Onze wereldberoemde ‘Letsleuven brunch’, een feestelijke ontmoetings- en babbelmoment met lekkere desserts, workshops, activiteiten, muziek ed.
  • Af en toe ‘Letsleuven overlegt’, hét beslissingsorgaan van Letsleuven waarop alle leden, zowel vera’s als niet-vera’s uitgenodigd worden
  • Eénmaal per maand organiseert een letser in overleg met de vera een letscafé (etentje, zangavond, spelletjes, gewoon babbelen, …)
  • Kwartetjes: een letser organiseert met minstens 3 andere letsers een activiteit (bv auto’s wassen, museum bezoeken, wandeling, kerstkaarten maken, …). Wil je zelf een kwartetje organiseren? Alle info in het draaiboek

Als het letsen toch niet lukt, het systeem ligt je niet en je wil er uit stappen, dan wordt er verwacht dat je je saldo aanzuivert, d.i. zoveel mogelijk op nul brengt. Dat is een duidelijke en billijke regel die aan iedereen is uitgelegd bij het intreden in Lets Leuven. Meer info

Boekhouding, lidgeld en verzekering.

Neen, geen paniek. De Lets boekhouding is geen saaie bedoening in een stoffige, muffe achterkamer. De Lets boekhouding heeft tot doel de rekeningstand in iku van alle letsers bij te houden.

Letsers schrijven hun eigen transacties in in de database. Binnen Lets Leuven heeft men vanaf het begin geopteerd om de boekhouding open te houden voor alle leden. Dat betekent ook dat iedereen de stand en transacties van elke andere letser kan inkijken. 

Kernteam en Vera’s

Lets Leuven heeft geen formele structuur maar werkt met een aantal enthousiaste letsverantwoordelijken (beter gekend als de vera’s) en een kernteam. Zeker als nieuweling kan het een beetje chaotisch overkomen. Toch is die ‘lichte structuur’ een flexibel en dynamisch instrument, waarzonder Lets Leuven misschien niet meer zou bestaan. Geen maandelijkse vergaderingen, geen juridische of wettelijke verplichtingen, geen ingewikkelde boekhouding, enzovoort.
Het laat ook de nodige ruimte voor eigen initiatief. Onze vera’s zijn meestal toch al bezige bijen Wil je iets organiseren, gewoonweg doen, zouden we zeggen…

Mailinggroep voor vragen en aanbiedingen

Er is gekozen om de groep op te zetten als een Google discussiegroep. Ben je naar de nieuwkomersvergadering geweest en heb je je lidmaatschap en verzekering betaald, dan krijg je toegang.
Is dit nog niet het geval, stuur dan een mailtje naar het informaticateam.

Database

De letsleuven database is een webapplicatie die werd geprogrammeerd door Michel. De database is enkel toegankelijk voor leden.

IKU

Letsers waarderen elkaar met ruilpunten, in Leuven iku’s genoemd. De Leuvense iku is een samentrekking van IK aan U, van: wat moet ik aan u?

Iedere Letskring heeft zijn eigen eenheid, met een eigen naam en een eigen waarde.

Huishoudelijk reglement

Even de spelregels uitleggen. Het hoort er gewoon bij.

Als iedereen binnen de groep zich hieraan houdt werkt alles een stuk prettiger en efficiënter, geen terugkerende discussies meer.