Boekhouding, lidgeld en verzekering

Neen, geen paniek. De Lets boekhouding is geen saaie bedoening in een stoffige, muffe achterkamer maar is een online database waar letsers hun iku-stand kunnen bijhouden. Binnen Lets Leuven heeft men er vanaf het begin voor geopteerd om de boekhouding open te houden voor alle leden. Dat betekent dat iedereen de stand en transacties van elke andere letser kan inkijken. Voor je opwerpt dat dit een aanslag is op jouw privacy kan gezegd worden dat dit ook heel wat voordelen biedt.

Praktisch
Wanneer iemand begint bij Lets Leuven krijgt hij/zij een nieuw “blad” in de online letsboekhouding en staat zijn stand op nul. Dit wil niet zeggen dat hij/zij eerst iets zal moeten doen voordat hij/zij kan vragen. In tegenstelling tot de macro-economie moet je geen iku’s verworven hebben om in te kunnen gaan op het aanbod van een andere letser. Op een negatieve stand wordt ook geen intrest of dergelijke aangerekend. Een negatieve stand is binnen lets gewoon een toezegging in de toekomst voor iemand anders binnen lets iets terug te doen. Aangezien wat bij de een bijkomt bij de ander afgaat, zullen er dus altijd evenveel letsers in het negatief gaan, dan er in positief staan. Er moeten altijd letsers in het negatief gaan, anders werkt het systeem niet meer.

Toch raden we aan om de boven- en ondergrenzen van 500 iku best niet te overschrijden. Dit omdat het in praktijk moeilijk is om terug op nul te geraken als je hier over gaat.

Wat er moet ingevuld worden?
– letser waarmee de transactie gebeurde
– hoeveel iku’s er van eigenaar veranderen
– de omschrijving van de transactie
– datum van de transactie

Wie schrijft de waarderingsbon in?
Een richtlijn is dat dit de gever is, maar dit is niet direct een wet van Meden en Perzen. Sommige gevers hebben bijvoorbeeld geen (snelle) internetconnectie thuis of zijn niet zo computerminded. In die zin is het best om goede afspraken te maken met elkaar wie de ikuutjes inschrijft. Als er geen afspraken gemaakt zijn is het kwestie om extra op te letten of de ikuutjes al dan niet ingeschreven zijn. Anders zou de gever tweemaal de transactiesom krijgen en dit zou twee keer van de ontvanger afgaan. Dat is weliswaar heel interessant voor de gever, maar niet voor de ontvanger. Even opletten dus vooraleer je jouw letstransacties invoert zonder onderlinge overeenkomst wie ze zou inschrijven.

Waar?
De online boekhouding is 24/24 en 7/7 beschikbaar. Ga naar inlogpagina, log in en je kan jouw letsboekingen doen, maar ook jouw eigen gegevens beheren of bladeren/zoeken doorheen de online adressen- en vraag/aanbodgidsen.

Lidgeld
Voor de werking van Lets Leuven vragen we een jaarlijks lidgeld van:

  • 30 IKU.
    Onze letsgroep bestaat enkel omdat verschillende letsers er, buiten het gewone letsen, hun tijd en energie in steken (bijvoorbeeld organisatie van de Brunch,…). Voor deze gemeenschappelijke inzet vragen we van iedereen 30 iku die jaarlijks naar de letskas wordt overgeboekt. Dat is een anderhalf uur per jaar om de letswerking levend te houden. 
  • 10 euro.
    In deze 10 euro zitten zowel het lidgeld als de jaarlijkse verzekering. Je betaalt dit door overschrijving naar de rekening van Lets Leuven: IBAN BE88 9734 0822 5241. De nieuwkomers betalen dit op de instapvergadering. Je krijgt een vraag tot betaling van deze 10 euro in de loop van de maand mei. 

Hiermee worden de onkosten vergoed die wij maken om Lets Leuven draaiende te houden (verzekering, huur van zalen, portkosten,…).

In de online database kan je ook terugvinden of je jouw euro lidgeld al dan niet hebt betaald:
(Mijn gegevens > Mijn transacties > Mijn transacties tonen > Toon lidgeldbetalingen).